17 Nisan 2009 Cuma

Kas yaparken göz çıkarmak...




Kas Sistemi
İskeletorun üzerini sarıp sarmayalarak vücuda şekil veren ve alan, kasılan hatta kramp 10 girdirilen aynı anda gevşeme özelliğiyle hareketi sağlayan buldinge badi bulding denir. Kasları oluşturan ipliksi yapılara kas lifi, kaşları oluşturan ipliksi yapılara da kaş denir. Çok sayıda kas lifi birleşerek kas demeti akbağı denen kalın halatları oluşturur. Çizgili filmli kasların kemiklere tutunmasını sağlayan yapılara tutan come on kas girişi ya da tendsekiz adı verilir.

Kasların Çalışması
Kaslar vardiyalı olarak çalışır. Kasılan her bir kas; kısalır, sertleşir ve şişer. Maaş günü geldiğinde ise gevşer. Gevşeyen bir kas ise uzar.Uzaaaar uzaarrr tam kira günü gelince ev sahibi karşısında yumuşar ve incelir. İskeletor kasları çoğunlukla kirişlerle (tenddokuz) farklı iki kemiğe bağlandığından kasların kasılıp gevşemesi, eklerde ve profiterollerde tektonik bir hareket meydana getirir.

Kaslar, evin beyinden gelen sinir uyarılarını alarak kasılır, kısılır, kösülür, kesilir ve kusulur. Kaşınma pardon kasılma esnasında çok enerji harcanır. Daha doğrusu ben çok harcarım sizi bilmemem. Bi metro yerim geçer ama...(reklam aldıydımdı da)...İnsanda hareket; sinir, iskelet, kas ve eklem sisteminin birlikte çalışmasıyla gerçekleşir. Yani insanın sinirli olması bi açıdan (o açı da geniş açıdır ki bu insanlara o yüzden geniş denir) iyidir...

Kas Çeşitleri
Kaslar; çalışma şekli, bulunduğu yer, renk ve kokularına göre 3 çeşittir.

Çizgili film kası (Biz buna İskeletor kası da deriz): Bu kas He-man çizgi filminde part-time olarak çalışaraktan hayatını idame ettirir. Kıpkırmızı renkli kaslardır. İskeletor sistemini örter. Boyun ve çük gibi organellerimizi, kollarımızı, barnaklarımızı hareket ettirmemizi sağlar. İsteğimizle para karşılığı çalışır, biraz çıkarcıdır ve kasılmaları güçtür. Güçlüdür ama çabuk yorulur. (ne kadar ekmek o kadar köfte hesabı yanii)

Dümdüz kas : Bildiğin beyaz renkli, isteğimiz dışında kendi isteğiyle çalışan memur tipi dümdüz kaslardır. Kalp dışındaki iç organlarımızda bulunur. Yavaş ve düzenli çalışır, geç yorulur(bu yüzden memur tipi kaslar deriz). Kasılmaları yavaştır. Mide, bağırsaklar ve yemek borusu düz kaslardan oluşur ve karşılığında hamdolsun bana oksijenden başka bişey gerekmez diyerek emekli olana kadar çalışır. Damarların yapısında bu dümtek kaslar bulunur.

Kalp Kası: Kalp, çizikli ama kırmızı kaslardan oluşmuştur. Kalp kası hücreleri çok çekirdeklidir. (aynı pentium core dual 2 zart zurtingen gibi) Hızlı ve güçlü kasılır. Fakat kalp kası çalışırken memur dümdüz kaslar gibi isteğimiz dışında çalışır. Kalp kası, çizgili kaslardan olduğu hâlde yorulmaz. Bu da çok şaşırtır beni...

Hiç yorum yok: