15 Haziran 2009 Pazartesi

Yüzükoyunlular ve Kapıkolu askerleri



Osmanlı Devletinin sürekli ordusunu oluşturan ve doğrudan padişaha bağlı olan yaya, atlı ve teknik sınıftan asker ocaklarına verilen ad.

Kapıkulu ocaklarının kurulmasından önceki dönemde Osmanlı Devletinin askeri gücünü yayalar ve müsellemler oluşturuyordu. Bu birlikler tımarlı sipahiler, akıncılar, azaplar, voynuklar, martoloslar ve cerahorlarla destekleniyordu. I. Murad döneminde (1360-89) örgütsel kuruluşu tamamlanan kapıkulu ocakları, 16. yüzyılda yeniden düzenlendi. Bu yapıda, yaya ve atlı olarak iki ana sınıf vardı. Acemi oğlanları, yeniçeriler, cebeciler, topçular, top arabacıları yay sınıfını, sipahiler, silahdarlar, sağ ulufeciler, sol ulufeciler, sağ garipler, sol garipler de atlı sınıfı oluşturuyordu.

Akkoyunlular (Türkmence: Akgoýunly / آق قویونلو, Azerice: آق قویونلو veya آغ قویونلو / Ağqoyunlu, Osmanlı Türkçe: آق قوینلو, Farsça: آغ قویونلو veya آق قوینلو ),

15. yüzyılda kurulmuş bir Türkmen devletidir. Horasan'dan Fırat Irmağı'na ve Kafkas Dağları'ndan Umman Denizi'ne kadar uzanan topraklarda egemen olmuşlardır.

Akkoyunlular Oğuzların Üçok kolunun Bayındır boyundan geliyordu. Karakoyunlular gibi, Doğu Anadolu’nun dağına, taşına, vadisine ve akarsu kenarlarına bu damgayı vuran Akkoyunlular, Yirmi dört Oğuz Boyundan biri olan Bayındırlılara mensuptular. Bundan dolayı "Bayındır Han Oğulları" veya "Bayındıriyye" olarak anılıp bir müddet de "Tur Aliler" de denilmiştir. Bayındırın, "daima nimetle dolu olan yer" anlamına geldiği kaydı vardır. Ülüşünün, (şölende koyun etinden aldığı payın yerinin) sol dirsekten parmak ucuna kadar olduğu belirtilmektedir. Ongunu ise Sungur kuşu (bir doğan türü) olup Peçenek, Çavundur ve Çepnilerle ortaktır.

Hiç yorum yok: