8 Ağustos 2008 Cuma

Afiyot olsun

Çeşitli nedenlerle ( mide bulantısı, ekonomik güçlük, buzluktaki etin çözülmemesi ya da bozulması gibi nedenleri sayabiliriz ama lütfen içimizden sayalım ki sonra her kafadan bi ses çıkıo karıştırıom o zaman da olmuo ) et, balık ve bazı durumlarda sevgili yumurta ki sevgili yumurtanın mı tavuktan değil tavuğun sevgili yumurtadan çıktığının kanıtıdır ta kendileri, süt ve süt ürünlerini ( hatta cacık bile yemezler içmezler ) yememeye denir.

Bazı yörelerde bu vaka-ı hayriyeye etyemezlik de denir. Etyemezlik, dinsel, ahlaki ve beslenmeye ilişkin nedenlere dayanır. Etyemezlerin çoğu, hayvansal maddelerden yapılan ya da hayvanlarda denendiğini bildikleri temizlik ve güzellik ürünlerini de kullanmazlar. İlk kez 1842'de kullanılmaya başlanan vejetaryen sözcüğü, Latince'de "sağlam, canlı, yaşam dolu" anlamına gelen vegetus sözcüğünden gelir.

Biz de bu tür arkadaşlara yemekten sonra afiyet olsun değil afiyot olsun demeliyiz yoksa çok alınırlar. Ne de olsa bu türden arkadaşlar hayatlarının hiç bir safhasında eti kullanmamalıdır. Biz her ne kadar sucuk falan da yesek en azından sevigili saygı şeysi olarak afiyot olsun diyelim...

Hiç yorum yok: