10 Ekim 2008 Cuma

Karga karga sadece gak dememiş

Kargalar Yenizelanda ve Güney Amerika'da yaşamazlarmış. Tabii kutuplarda da... Bunun dışında heryerde yaşarlarmış... Köpekgillerden kurt vb. hayvanlarla belki de eşit zekaya sahip olduğu düşünülmektedir .


Karga, kargagiller (Corvidae) familyasından Corvus cinsini oluşturan, iri yapılı, düz gagalı, pençeli, tüyleri çoğunlukla siyah, yüksek ve rahatsız edici sesli kuş türlerinin ortak adı.

Bir karganın dişi mi erkek mi olduğunu sadece dış görünüşüne bakarak söyleyenemezmiş. Ancak Dna kan testi cinsiyeti belirler. Kargaların günlük yaşamlarıyla ilgili çalışmalar, özellikle yuvalama dönemi boyunca, cinsiyete dair bir ipucu verebilir ancak bu çoğu kişinin gözlemleyebileceği bir şey değildirmiş.

100 yıl, 200 yıl yaşadıklarına dair iddiaların aksine doğada 10-12 yıl yaşarlarmış.

Bir kez çiftleşti mi, bu ömür boyu devam edermiş. Kargalar yalnızca kendi ailelerini savunmak ve korumakla kalmaz, ayrıca diğer kargaların da yardıma ihtiyaç duymaları ya da tehlike içinde olmaları durumunda yardıma gelirlermiş. Kargalar işbirlikçi hayvanlarmış. Her iki ebeveyn karga da yumurtaların üzerine otururmuş bu senin görevin demeden. Ailenin her üyesi yavruların bakımına yardım edermiş. Yuvalama dönemi gelince genç kuşlar da anne babalarına, yuvalama materyalleri bulmaya yardım ederler, anne karga yuvalama materyallerini rahat ve yumuşak bir yuvaya dönüştürür. Kuluçkadaki yumurtaların sayısı genellikle 4 ile 6 imiş...

Shakespeare Macbeth'de der ki;
'Kuzgun sesiyle kötülüğün kapılarını açar' ve Othello'da
'Kuzgun hastalık dolu evin üzerinde dolanır', ikisinde de kuzgun kötülüğün imzasını bağırır..

Heinrich, 'kuzgun günahkarla eş anlamlıdır' der.

İncildeki iddialara rağmen Heinrich'e göre 'kuraklık ve kargaşa zamanları boyunca kutsal keşişleri beslemişlerdir'.

Kral 17:6 da, Tanrının mesajı: 'Buradan ayrılın ve doğuya dönün. Cherit nehri boyunca saklanın. Orası Ürdün'ün doğusudur. Dereden su içebilirsiniz. Kuzgunlara sizi orada beslemeleri için emir verdim'.

Kur'an-ı Kerîm'de, Allah kardeşinin ölüsünü nasıl gömeceğini ona göstermek üzere, yeri eşeleyen bir karga gönderdi. (Çünkü ilk defa bir ölüm oluyor ve Kâbil gömmeyi düşünemiyordu. Yapacağı işi bir kargadan öğrenince) "Bana yazıklar olsun! Kardeşimin ölüsünü örtmek konusunda, bu karga kadar olamadım' dedi de ettiğine yananlardan oldu" (el-Mâide 5/27-31).

Hz. Peygamber karga eti yiyenin fâsık olduğunu (İbn Mâce, Sayd. 19), Fâsıkların cehennem ehli olduklarını (Ahmed b. Hanbel, III, 428, 444) bildirmiştir.

Bilimsel sınıflandırmayı da ekleyelim tamaamm..

Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Aves (Kuşlar)
Takım: Passeriformes(Ötücü kuşlar)
Familya: Corvidae (Kargagiller)
Cins: Corvus

Hiç yorum yok: