15 Temmuz 2009 Çarşamba

Leonardo da Vinci kullanıyodu ama

Leonardo, genç bir noter olan Ser Piero da Vinci'nin ve muhtemelen bir çiftçi ya da tekçi kızı olan Caterina'nın evlilik dışı çocuğu olarak Vinci kasabası yakınlarındaki Anchiano'da dünyaya geldi. Avrupa'daki modern isimlendirme kurallarının yerleşmesinden önce dünyaya tam ismi, "Vincili Piero'nun oğlu Leonardo" manasına gelen "Leonardo di Ser Piero da Vinci"dir. Eserlerini "Leonardo" ya da "Io, Leonardo (Ben, Leonardo)" olarak imzalamıştır.

Somut kanıtlar bulunmasa da, Leonardo'nun annesi Caterina'nın, babası Piero'ya ait Ortadoğulu bir köle olduğu tahmin ediliyor. Babası, Leonardo’nun doğduğu yıl, Albiera adındaki ilk eşi ile evlendi, Caterina ile ise hiçbir zaman evlenmedi.

Leonardo’ya bebekliğinde annesi şöyle bi uzaktan baktı, ancak birkaç yıl sonra annesi alışkanlığı üzerine başka biriyle evlenerek komşu kasabaya yerleşince, babasının nadiren uğradığı büyükbabasının evinde yaşamaya ve hepten bakmamaya başladı; arada sırada ve bazen masada Floransa’ya babasının evine giderdi... Babasının ilk eşinden çocuğu olmadığı için aileye kabul edilmişti ama hiçbir zaman meşru bir çocuk olarak görülmedi ve amcası müteahhit Francesco dışında ailedeki kimseden sevgi görmedi ve amcasının Laz arkadaşlarıyla inşaat işine girdiler...Amcası damperli kamyonu kullanırken Leonardo da Vinci kullanmayı tercih etti.

Hiç yorum yok: