20 Kasım 2009 Cuma

Ringo ringo şişeler

Sevgili blog...İçmesini bilcen ilk önce...Her içkinin özellikle de fiskinin içimi bi başkadır, bambaşkadır...Sana azcık bişeyler anlatayım da öören hayatın biradan ibaret olmadıını...Tabii ööle bizim evde su bardağıyla koca bi şişenin bitirilme çabasıyla içilmeyeceğini ve sonrasında iki günün nasıl bi etki yaratcağını hesaplaman lazım...Yaaa..

Fiski, İrlanda ve İskoçya lehçelerinde "hayat suyu, ab-ı hayat, aa bu mu hayat, aşkı- memnu" anlamına gelen, genellikle tahta fıçılarda dinlendirilmiş (tabi o dağlık bölgelerde çok yoruluo hayvancıklar) malt içeren, tahıldan damıtılan bir tür alkollü içkiymiş ben içene kadar...Tabii bu değerlere layık bir davranış sergilemek lazım fiski içiminde fikiye karşı...


Fiski, sek olarak, tek olarak içilir. Yeter ki insanın içinde içki sevgisi olsun...Sulu, buzlu, buzsuz hatta sıcak kahve bile içilir ama içmesini bilica..

Malt fiski, tabii ki de % 100 malt arpadan yapılır, hayatında bir kez damıtılmış fiskiler hemen bi havaya girip diğerlerinden ayrılırlar ve viski adını alırlar. Viski yapımında kullanılan tahıllar, İrlanda, İskoçya, Kanada ve ABD nın beygirleri tarafından yenilmeyen arpaları, sayın Kanada ve ABD çavdarı ile sevgili ABD mısırından oluşmaktadır.

Çavdar viskisi, Aşağı Tennessee viskisi ve Yukarı Burbon ABD'de kavrulmuş meşe fıçılarda dinlendirilerek üretilir. Harmanlanmış viski ise yukarıdaki viskilerden birbirine benzer tür tahıl kullanılarak üretilenlerin bir karışımı şeklinde üretilmektedir, bu da üretim maliyetini diğer tür viskilere kıyasla ciddi biçimde düşürür.

Ama Türk evlerinde salonların vitrinlerinde süs olarak yerlerini alırlar...Hatta bittiklerinde de içine çay konup sahnedeki rollarine devam ederler... Ne de olsa şov mast go ondur hadi bilemedin on buçuktur...(Bu on buçuğun anlamı da bi başkadır demi sevgili blog..)

Hiç yorum yok: