28 Şubat 2010 Pazar

Kreatife dair...Sattıran düş değil, anlamdır....













* İyi bir kreatif tüketicilere değil, Paris'te kendisini işe alabilecek 20 kişiye seslenir.

* İlk fikir en iyi fikirdir, ama sunmadan önce her zaman üç haftalık bir süre istenmelidir.

* Reklamcılık insana, işini daha kötü yapması için para ödenen tek meslektir.

* Toplantılara her zaman geç kal. Saatinde gelen bir kreatif güvenilir biri değildir. Herkesi 45 dakika bekletmekte olduğun salona girerken sakın özür dileme; tersine şöyle de : "Merhaba, size sadece 3 dakika ayırabilirim."

* Hiçbir şey hazırlamadıysan, en son sen konuş ve diğerlerinin söylediklerini kendine mal et. Bütün toplantılarda haklı olan, hep en son konuşandır. Toplantıların amacının, diğerlerini başarısız göstermek olduğunu asla göz ardı etme.

* Üst ile ast arasındaki fark, üstün ücretinin daha iyi olması ve daha az çalışmasıdır. Ücretin ne kadar yüksekse, sözün o kadar çok dinlenir ve o kadar az konuşursun. Kreatifin kreatif direktöre bir fikri satması için; onu, sistematik olarak, fikrin kendisine değil de ona ait olduğuna inandırması gerekir. Bunun için, sunumlarına dün bana söylediklerini bir daha düşündüm ve..." türü cümlelerle başlamalıdır; oysa kreatif direktör ne dün birşey söylemiştir, ne geçen gün aklına bir fikir gelmiştir ne de bir çıkış noktası belirlemiştir.

* Üstü asttan ayırmanın bir başka yolu; ast kimseyi güldürmeyen gülünç espriler yapar, üst ise herkesi güldüren soğuk espriler yumurtlar.

* Sık sık işi kır, işyerine öğlene doğru gel, günaydın dendiğinde asla karşılık verme; üç saat öğle tatili yap, asla arandığında yerinde bulunma. En ufak bir eleştiride: "Kreatiflerin mesai saati yoktur, sadece işi teslim tarihleri vardır" de.

*Kimseye kampanya hakkındaki görüşünü sorma. Birine görüşünü sorarsan her zaman bunu söyleme tehlikesi vardır. Ve bir kez söylerse, bunu hesaba katmak zorunda kalman ihtimal dışı değildir.

*Herkes üstündeki kişinin işini yapar...Ne kadar önemliysen o kadar az çalışırsın...Bütün işini başkasının üstüne yık; beğenilirse başarıyı kendine mal edersin; başarısız olursa o kovulacaktır....

Hiç yorum yok: