14 Mayıs 2010 Cuma

1 uno

Sekiz bin yıl önce Firev Un diye 3 piramit büyüklüğünde çağının en büyük ekmek fırını ve değirmeni var imiş ...Bu Mısırlılar ekmek üretmek için kazara arpayı ıslah etme çalışmaları sonucunda sevgili birayı icat ederek "en çok içilen alkollü içki" unvanını ele geçiren içkiyi buluvermişlerdir.Allah firevunlardan razı ossun..Lager: Alman birası. Az alkollü ve içimi kolay.(Zoru nası oluoki..Sanki soru mu soruolar."x+3y-z=867" bilemedin mi içemion mu ya da içerken bunu mu çözmen gerekio..) Açık sarı renkli aynı Almanlar gibi. En çok içilen bira lagerdir. Bir Bavyeralı ortalama senede 240 litre lager tüketir iki tanesi de sinerji ilen 490 bilemedin 500 litre içer...Almanlar birayı sadece su, arpa, maya ve şerbetçiotundan üretiyorlar. Bunun dışında aromatik otlar veya başka bir madde katmıyorlar.Biz ise leblebi, kaşar, köfte gibi daha aromatik ve sıhhatli şeyler de ekleriz... Ale: İngiliz birası. Çok içince "olee" de olur..Olmazsa da olur..Orta alkollü. Lagerden daha koyu renkli gibi dursa da şişede durduu gibi durmaz.... Bira soğuk içilmelidir. Ancak ne kadar soğuk? Ohh be dünya varmış denecek kadar soğuk.. Turkiyede satılan tum biralar lager/pilsener cinsidir ve bu tür biralar 4-8 derece sıcaklıkta içilirse gerçek tadı tekel bayilerinden alınabilir. İdeali 6 derecedir. 4 derece altında içildiğinde biranın gerçek tadı alınamaz, sadece çok soğuk maden suyu içilmiş gibi hissedilir ki bunu hiç içmemek daha iyidir..Kimi yörelerde buna sidik gibi olmuş da denir... 8 derecenin ustunde ise gittikçe biranın tadı rahatsız etmeye başlar.Bunu da cips takviyesi ile önleyebiliriz..Buzdolabında birayı 1 tam gün tuttuğumuzda (ki bu da bir bira insanı için zor bir olaydır..Bunun yerine Katmandu'ya gider kafayı kazıtırım diyenler de çıkabilir..)genel olarak 5-6 derece soğukluğa erişir.Biz bi kere Serhatlan içmiştik çok gusel olduydu... Bira bardağa döküldükten itibaren ısınmaya başlar.Buharlaşmadan içmek gerekir.. İdeal sıcaklığı daha uzun süre korumak için bardağı daha önce buzlukta bekletmeyi deneyin. Barda, barmenden mümkünse soğutulmuş bardak kullanmasını isteyin. Bir çok barda özel müşteriler için soğutulmuş bardak bulunur. Eğer yoksa bile bir sonraki biranız için bardağı buzluğa koymasını söyleyebilirsiniz. Soğuk bardakta bira daha çok "terler". Biranın terlemesi, bardağın dış yüzeyinde su damlalarının oluşmasıdır.Annelerin aman yavrum terleme demesi bu biraklar için söz konusu değildir..Ayrıca gerçek bira bardağının kulplu olmasının nedeni , kulp kulpçe kara gün içindir..yaaa

Hiç yorum yok: